Резултати от проведен успешен теренен обход, в района на махалите „Бирова орница“ и „Радеш“ на село Гара Лакатник, на 10.05.2024 година.

Submitted by Карлито on Съб., 05/11/2024 - 22:49
Форуми

Резултати от проведен успешен теренен обход, в района на махалите „Бирова орница“ и „Радеш“ на село Гара Лакатник, на  10.05.2024 година.

          Бяха открити две неизвестни до момента пещери за картотеката на БФСп, от които едната пропастна, а другата хоризонтална.

          Първата се намира в района на махала „Бирова орница“ на гара Лакатник, в нещо като цепка в скалите, на най-високата част на възвишението, намиращо се от към къщата с огледалото, която е на пътя от гарата, към село Лакатник. Тя е с GPS координати: 43.0787631 23,3909691 и пред нея е удобно да се остави колата. Също така, до възвишението преминава и пътеката за хижа „Тръстеная“, която е маркирана с червено-бяла маркировка. Дупката представлява малка пропастна пещера, с обща дължина около 20-22 метра и отрицателна денивелация от входа около 10-тина метра. Инвентар не е нужен, тъй като отвесът се заобикаля, чрез преминаване през малко по-тясна и низходяща част, намираща се от лявата му страна. Широчината на галерията и е такава, че човек се движи свободно, а в дъното и преминава в непреодолима за преминаване цепка и задънва. Наблюдават се малко на брой и малки, като размер дендрити. Надморската височина при входа е около 665 метра. Входът и се намира в смесена широколистна гора. Получих информация за нея от местният жител и спасител от отряд „Лакатник“ на ПСС Емил Ангелов – Ментата и поради тази причина, реших да я кръстя на него, а именно „Ментата“. GPS координатите на входът и са: 43.0781391 23.3920300.

         Втората се намира в района на махала „Радеш“ на Гара Лакатник, в по-горната част на висок около 8 до 10- метров леко наклонен скален венец, намиращ се в смесена широколистна гора. Най-удобният подход за достигането му е през една дълга около 20 и широка около 3 метра скална ниша. Самата пещера е хоризонтална и леко възходяща, като общата и дължина е около 15-тина метра. Височината на галерията и варира от около метър, до около 3 метра, а широчината и е около 1.5 до 2 метра. В нея се наблюдават малко натечни образувания. Получих информация за нея от местният жител Иван Зарков, който живее в махала „Радеш“ и поради тази причина реших да я кръстя „Зарковата дупка“. GPS координатите на входа и са: 43.0763680 23.3831649.

          Събраната информация е изпратена в картотеката на БФСп. Добре е в бъдеще тези две пещери да бъдат картирани от клуба. 

 

Прилагам снимки от откритите пещери:

От  първата, наименувана „Ментата“:

фигура 1- снимки от "Ментата"

 

От втората, наименувана „Зарковата дупка“:

фигура 2- снимки от "Зарковата дупка"

         В допълнение:

           Господин Иван Зарков, сподели с мен още една интересна информация. След, като ми каза къде горе-долу се намира гореописаната пещера, ми каза, че в имотът му, намиращ се в махала „Радеш“- GPS координати: 43.0800485 23.3823801, има множество цепнатини в скалата, от които излиза силна струя въздух. За съжаление обаче, всичките са непреодолимо тесни, за да може да проникне човек през тях. След това ме покани в двора и ми ги показа. Две от тях бе извел в двата си парника, посредством широки тръби и заяви, че през зимният период духат и поддържат температура около 13 градуса в парника. В момента също духаха осезаемо. Вън времето бе мрачно, влажно и студено, може би температурата от вън бе около 8-9 градуса, а в парника бе топло и приятно. Отвън, където преди също е имало парник, от друга тръба излизаше силна струя въздух, която доста активно клатеше растителност, намираща се около и над нея. Г-н. Зарков ми обясни, че през зимният период цепките духат, но през лятото, когато температурата на околната среда се покачи трайно над 22 градуса, същите започват да всмукват въздушната струя на вътре. Сподели с мен също, че в село Гара Лакатник, горе-долу под имотът му, но доста по-ниско като денивелация, има друга подобна цепка, която когато при него излиза въздушна струя, тази всмуква и обратното, когато при него всмуква, тази долу изкарва навън въздушната струя. Според него, някъде под имотът му има големи обеми, но през годините не е открил път към тях. По негова информация, в дворове на съседните къщи, положението е същото, а и в дворовете на къщите в село Гара Лакатник има множество подобни цепки и пропасти, които населението използва по сходен начин. Но за съжаление и за друг, доста по вреден за околната среда начин, като изливат отходните си води в тях....  Това ще го оставя без коментар, тъй като всички знаете добре какви са последствията от подобни действия.

          Извършил обхода и автор на текста и снимките Стефан Карлов.