Кратък разказ за посещението ни в малката пещера "Барутарницата" с БФСп № 3608, намираща се в землището на Годечкото село Разбоище.

Submitted by Карлито on Вт., 05/21/2024 - 10:33
Форуми

Кратък разказ за посещението ни в малката пещера "Барутарницата" с  БФСп № 3608, намираща се в землището на Годечкото село Разбоище.

 

             Бяхме Стефан и Стефани Карлови , денят бе събота 18-ти май 2024-та година.

          В този слънчев и топъл съботен ден, заедно със Стефи, бяхме тръгнали на разходка из Годечкия и Драгоманския край, където си бяхме набелязали да посетим няколко интересни места и да заснемем видеоклип за тях. Първо посетихме интересната средновековна църква „Св.Никола“, намираща се в село Калотина, която е построена по времето на Цар Иван Александър, през далечната 1331 година. Останахме доста впечатлени от нея и след това продължихме към следващата цел- Чепърлинския манастир „Св.Петка“. В манастира ни посрещна Богдан, който се грижи за него и ни разказа за историята на обителта. Беше много интересна и му благодарим от все сърце. От там продължихме и към крайната ни цел за деня, а имено Разбоишкия манастир „Свето Въведение Богородично“, който отстоеше на около 1.3 км. от Чепърлинския. Да спомена, че пътят до двата манастира бе черен, но здрав, равен и каменист. Е, в отсечката между двата манастира имаше участъци с по някоя локва, но те не се оказаха никакъв проблем. Тук в Разбоишката обител, си бяхме поставили още една задача и тя бе да посетим малката пещера носеща интересното име „Барутарницата“, която се намираше под скалната църква на манастира, точно до пътеката. Тъй, като  преди няколко години, при едно наше друго посещение, я бяхме разгледали набързо, сега щяхме да я включим в клипа, а и тъй като в картотеката на БФСп, липсваха снети координати и снимки на входа, да ги снемем и да и направим няколко кадъра. Речено сторено. След, като разгледахме манастира и хапнахме на тиферич на масичките в двора му, дойде време и за дупката. Тя е хоризонтална, без вторични образувания и с обща дължина от едва 13 метра. Интересна легенда гласи, че някога Васил Левски, който бил чест гост на обителта, заедно с Матей Преображенски, приготвяли барутът за опълчението от 1876-та година пред нея, а останалите съставки и готовата продукция складирали вътре. Не щеш ли, веднъж се случила авария и барутът гръмнал, в следствие на което пострадали няколко монаси. От там явно идва и името и. Като човек се загледа, ще забележи, че тук-там все още около входът и личат черни следи от взрива. Разбира се това може да е само легенда, а черните следи да са от паленето на огън пред входът и, при използването и за обиталище от монасите в древността. Знае ли човек… Все пак първите сведения за възникването на манастира са от IV-ти век. Та разгледахме малката пещеричката набързо, след което направихме снимки, както на входа, така и на вътрешността и, а накрая снехме и GPS координатите на входът и, които бяха: 43.0154180 22.9413760. След, като се прибрахме вкъщи, ги изпратих на Иво Тачев, който да ги добави в картотеката на БФСп.

         Ето и няколко снимки от пещерата:

фигура 1 Кадри от "Барутарницата".

         За този интересен ден, бе заснет видеоклип от  Стефани Карлова, разбира се с моето съдействие и който в най-скоро време, ще бъде публикуван в „YouTube“, където  ще можете да видите кадри от пещерата, а и от средновековната църква в с.Калотина и двата манастира.

       Автор на текста: Стефан Карлов